Cosul meu (gol) 0
DESPRE ULEIURILE ESENTIALE

ISTORIC

Utilizate din cele mai vechi timpuri pentru proprietatile lor vindecatoare, in ritualuri religioase si pentru crearea parfumurilor, uleiurile esentiale se obtin si astazi in acelasi mod ca in antichitate si sunt folosite in aceleasi scopuri.

Descoperirile facute de-a lungul timpului au relevat faptul ca plantele aromatice au fost folosite de aborigenii australieni inca de acum 40000 de ani i.e.n. Urmeaza marile civilizatii, indiana, chineza, egipteana, babiloniana, greaca, romana, care cunosteau si utilizau in scopuri terapeutice aceste plante aromatice bogate in uleiuri volatile. Civilizatiile azteca si mayasa cunosteau de asemenea proprietatile vindecatoare ale plantelor incarcate de molecule aromatice.

Extractia uleiurilor esentiale cu instalatii mai rudimentare s-a practicat in India inca de acum 5000 de ani i.e.n. insa, in jurul anului 1000 e.n., arabii, mari pasionati ai alchimiei, inventeaza tehnica de distilare prin utilizarea serpentinelor de racire, tehnica atribuita medicului alchimist, persan Jabir Ibn Hayyan. Cu aceasta descoperire, devine de necontestat locul si importanta pe care o au uleiurile esentiale si derivatele aromatice in farmacopeea ancestrala.

In Europa, in sec al-XIX-lea Chamberland studiaza proprietatile antiseptice ale uleiurilor esentiale, perioada dupa care medicina naturista cade in uitare atat in Europa, cat si in cele doua Americi. Ramane insa Orientul, mai  “legat” de natura, traditii si medicina traditionala, iar utilizarea plantelor medicinale si a uleiurilor esentiale ia amploare. Sunt de altfel renumite medicina traditionala indiana, chineza si tibetana, cu vechime de mii de ani.

In secolul XX, in Europa reapare interesul pentru proprietatile vindecatoare ale uleiurilor esentiale si o serie de medici, in special francezi efectueaza experimente de laborator si studii care pun in valoare aceste proprietati uitate.

In 1964 doctorul Jean Valnet, chirurg militar, face cunoscute publicului experimentele efectuate pe teren si eficacitatea uleiurilor esentiale. Urmeaza Dr. Duraffourd, Lapraz, d`Hervincourt si Belaiche care aprofundeaza aceste cercetari, permitand astfel dezvoltarea unei veritabile stiinte moderne utilizata de medici pentru tratarea atat a patologiilor minore cat si majore.

Scoala de aromaterapie franceza este deja consacrata, aromaterapeuti de marca, ei insisi medici, cum ar fi Pierre Franchomme si Daniel Pénoël au studiat in special chemotipul uleiurilor esentiale si au  accentuat importanta cunoasterii acestuia, ceea ce permite o mai buna intelegere a eficacitatii terapeutice, reducand in acelasi timp riscurile legate de toxicitate si alergii.

Dr. Daniel Pénoël este cel care a pus bazele Aromaterapiei Cuantice.

CARACTERISTICI GENERALE

Uleiurile esentiale sunt extractele cele mai puternice si performante obtinute din plante care contin molecule aromatice volatile (uleiuri volatile) si nu trebuie confundate cu uleiurile vegetale. 

Uleiurile esentiale se obtin din diferite parti ale plantei: flori, ramuri, frunze, lemn, radacini sau rasina secretata de anumiti arbori. Unele plante au o incarcatura foarte mare in uleiuri volatile, altele sunt mai putin concentrate, fiind uneori necesare mii de kilograme de planta pentru obtinerea unui litru de ulei esential.

De exemplu pentru obtinerea unui litru de ulei esential sunt necesare:

  • 7 kg de Cuisoare 
  • 50 kg de Levantica 
  • 150 kg de Lavanda veritabila
  • 1 tona de Imortele de Italia 
  • 4 tone de petale de Trandafiri de Damasc
  • 5 la 10 tone de Melisa

In functie de aceasta concentratie, de raritatea plantei sau dificultatile de cultivare/recoltare, cat si de proprietatile plantei, unele uleiuri esentiale 100% pure si naturale, sunt rare si foarte scumpe.

Din plantele care fac parte din aceeasi familie, din aceeasi specie sau chiar din partile aceleasi plante, se obtin uleiuri esentiale cu proprietati diferite. De exemplu uleiul esential de lavanda aspic are proprietati diferite fata de uleiul esential de lavanda veritabila.

De retinut este si faptul ca din plantele care fac parte din aceeasi specie, dar care cresc sau sunt cultivate in conditii diferite de sol, apa, clima, altitudine, se extrage un ulei esential cu un chemotip diferit (compozitie chimica). De exemplu, uleiul esential de rozmarin este mai concentrat in cineol in Maroc, in camfor in Spania si in verbenone cultivat in Franta.

MOD DE OBTINERE

In functie de caracteristicile fiecarei specii si de fragilitatea partilor plantei din care se extrag compusii aromatici volatili, exista mai multe metode de extractie.

DISTILAREA IN VAPORI DE APA

Distilarea in vapori de apa este cea mai cunoscuta, folosita si productiva metoda de extractie a uleiurilor esentiale. Prin aceasta metoda, plantele nu sunt introduse direct in apa si supuse unor temperaturi inalte de fierbere, procedeu prin care exista riscul de degradare a moleculelor aromatice.

Distilarea se face in alambic, prin trecerea vaporilor de apa printr-o cuva umpluta cu plante, Vaporii de apa “cauta” pungutele de ulei esential in interiorul plantei, dupa care, incarcati cu aceste molecule, trec printr-o conducta de racire, unde se condenseaza.

La final se obtin doua produse care nu sunt miscibile si care se separa datorita compozitiei si diferentei de densitate. Unul uleios, care este uleiul esential si unul apos, care este hidrolatul sau apa florala, incarcata in molecule aromatice, dar intr-o concentratie foarte mica.

Pentru a obtine un ulei esential de calitate, este nevoie insa de o distilare de lunga durata, la temperatura si presiune cat mai mici posibile, pentru a pastra integritatea moleculelor aromatice.

Timpul necesar distilarii depinde si de planta. De exemplu pentru a obtine uleul esential de lavanda sunt necesare 90 de minute, iar pentru a obtine uleiul esential de cuisoare timpul necesar si continuu este de 24 de ore.

EXTRACTIA PRIN EXPRESIE LA RECE

Aceasta metoda de extractie este folosita doar pentru uleiurile esentiale din citrice. Uleiul esential este continut in pungute situate in coaja fructului. Un sistem mecanic separa la rece uleiul esential prin razuirea si presarea cojii sau prin razuirea si extractia cu ajutorul unei centrifuge.

EXTRACTIA CO2 SUPERCRITIC

Este metoda de extractie in care se foloseste dioxidul de carbon, un compus natural, inert chimic si non toxic. Este o metoda ecologica, nepoluanta, insa costisitoare si utilizata pentru extractia compusilor aromatici fini si fragili care nu suporta distilarea in vapori de apa.

EXTRACTIA ABSOLUTA

Este un procedeu folosit pentru extractia compusilor aromatici volatili, in special din florile delicate care nu suporta distilarea in vapori de apa. Metoda consta in macerarea in vid a florilor intr-un solvent volatil, care apoi se evapora, rezultand o pasta foarte concentrata in compusi aromatici si foarte parfumata, denumita concret.

Urmeaza diluarea acestei paste in alcool dupa care, solutia rezultata este filtrata pentru a separa ceara si apoi concentrate prin distilare la presiune foarte joasa pentru a elimina alcoolul.

La final, rezulta un produs numit “Absolut”, veritabila comoara utilizata in parfumeria naturala si partial in cosmetica. Produsul secundar este ceara esentiala florala care pastreaza parfumul florilor din care a fost obtinuta si care este folosita in cosmetica si pentru crearea parfumurilor solide.

MOD DE UTILIZARE

Uleiurile esentiale sunt lichide mai mult sau mai putin fluide, vascoase, de culori diferite, cu miros caracteristic, puternic, uneori medicinal, in functie de materia prima distilata. Ele sunt solubile in ulei vegetal, alcool si insolubile in apa.

Foarte concentrate in principii active, uleiurile esentiale au o perioada mare de conservare, sunt foarte rezistente la oxidare, dar trebuiesc pastrate ferite de aer, lumina si in recipiente din sticla inchisa la culoare si bine inchise.

Modurile de utilizare ale uleiurilor esentiale sunt variate, trebuie gasit cel mai adecvat mod in functie de efectul asteptat si tinand cont de conditia persoanei care foloseste uleiul (varsta, stare de sanatate, sarcina).

Folosite in concentratie foarte mica, de exemplu in cosmetica, uleiurile esentiale actioneaza la nivel local. In aromaterapie, in functie de concentratie si calea de administrare, uleiurile esentiale pot avea efect local sau sistemic.

Lipofile si volatile, traverseaza usor diferitele straturi cutanate, patrund profund in corp, unde prin circulatia sanguina ajung la organul afectat.

UTILIZARE COSMETICA

Foarte multe uleiuri esentiale au proprietati cosmetice si pot fi adaugate in cosmeticele gata preparate sau pot fi folosite ca activi cosmetici in cosmeticele, produsele de igiena, preparate acasa. In functie de proprietatile lor, pot completa creme, lapte, serumuri, uleiuri, unguente pentru ten si corp, sampoane, balsamuri, masti pentru par.

Uleiurile esentiale sunt solubile in emulsii (cosmetice care contin si apa si ulei, ex: creme, lapte, serumuri, sampoane, balsamuri, geluri de dus), uleiuri, serumuri uleioase si insolubile in apa (ape florale, lotiuni tonice doar pe baza de apa).

Dozajul general este de 0,1-2% pentru ten si 0,5-5% pentru corp.

Sunt si uleiuri esentiale foarte blande care pot fi folosite in concentratie mult mai mare, insa aceasta se face la recomandarea medicului.

APLICATII CUTANATE SI MASAJ

Pentru o aplicare pe suprafete mari este recomandata diluarea uleiului esential in uleiuri vegetale de baza, cu tusa uscata si foarte penetranta (struguri, macadamia, susan, sofranel, perilla, avocado, oleina de karite, unt de shea nilotica). Aceasta aplicare este considerata cea mai rapida si cu efect de lunga durata.

Dozaj 1-5%

CALE ORALA

O parte din uleiurile esentiale pot fi folosite pe cale orala.

Ele trebuiesc intotdeauna diluate intr-o lingurita de miere, ulei vegetal sau pe o pastila neutra, un cubulet de zahar. De asemenea pot fi diluate in apa, folosind un dispersant ingerabil, de exemplu Solubol, proportia fiind de 1 la 4 (1 picatura de ulei esential si 4 picaturi de Solubol).

Acest mod de utilizare este rezervat adultilor si copiilor de peste 7 ani, doar cu avizul medicului sau specialistului in aromaterapie. De asemenea, nu se va utiliza timp indelungat fara recomandarea si supravegherea medicului.

Dozaj general 1-2 picaturi.

PARFUMERIE

Uleiurile esentiale sunt foarte utilizate in crearea parfumurilor naturale pe baza de alcool, ulei sau parfumuri solide,

Dozaj 15-40%, in functie de produsul dorit (apa de toaleta, apa de parfum sau parfum).

BAI AROMATICE

Baile aromatice sunt un moment de relaxare si creare a unei stari de bine, un procedeu simplu si eficient, la indemana oricui, pentru mentinerea unui tonus ridicat sau pentru relaxare, calmarea durerilor musculare si articulare, alungarea stresului si oboselii. Adaugate in apa de baie, uleiurile esentiale au dublu efect, patrunzand in organism atat pe cale cutanata cat si pe cale respiratorie.

Uleiurile esentiale nu se adauga niciodata nediluate (neamestecate) intr-un suport dispersabil.

Dozaj general:

6-15 picaturi diluate cu Solubol sau ulei de Ricin sulfatat si adaugate in apa de baie, sau cateva picaturi in sarea de mare, sare Epsom, lapte, care se adauga in baie.

5-6 picaturi de ulei esential in bai locale (maini, picioare, etc).

DIFUZARE ATMOSFERICA

Pe cale olfactiva, uleiurile esentiale actioneaza la nivel psihic si nervos. Moleculele aromatice ajung direct la creier prin milioanele de celule nervoase situate la nivelul mucoasei nazale, avand un efect rapid de confort, liniste si stare de bine, stimuland in acelasi timp sistemul imunitar de o maniera foarte agreabila.

Aceasta se realizeaza cu ajutorul unui brumizator care raspandeste in aer molecule aromatice foarte fine, care umidifica, purifica, dezinfecteaza, parfumeaza aerul si creeaza o stare de bine, relaxare si buna dispozitie. Spre deosebire de candela, care disperseaza uleiurile esentiale prin incalzire, brumizatoarele, datorita tehnologiei cu ultrasunete, disperseaza uleiurile esentiale la rece.

Dozaj: in functie de capacitatea bolului, se pun in apa din brumizator intre 15 si 30 de picaturi de ulei esential.

Difuzarea aeriana nu trebuie sa depaseasca 10 minute de 3 ori pe zi. Difuzarea continua supraincarca atmosfera in molecule aromatice ce pot provoca iritatii ale mucoaselor respiratorii.

INHALATIE UMEDA

Intr-un vas se pune 1,5 litri apa fierbinte in care se adauga 6-12 picaturi de ulei esential. Se astepta 2 minute dupa care, intr-o pozitie comoda, se aseaza capul acoperit cu un prosop deasupra vasului inhaland vaporii timp de 10 minute.

Aceasta utilizare este recomandata in special pentru problemele respiratorii sau pentru purificarea tenului, deoarece acest procedeu dilata mucoasele si porii, acestea devenind permeabile.

Pentru a evita riscul expunerii la frig, poluare, microbi, este recomandat ca acest procedeu sa fie efectuat seara. Inhalarea trebuie sa fie agreabila, sa nu provoace jena sau disconfort. In cazul unei stari sau senzatii neplacute se opreste inhalatia.

Procedura nu este recomandata persoanelor astmatice, epileptice, copiilor mici si persoanelor in varsta.

INHALATIE USCATA

Se pun cateva picaturi pe un servetel si se inspira din cand in cand. Este o metoda rapida, practica si eficienta, care poate fi utilizata oriunde sau in caz de urgenta.

INHALATIE USCATA COMBINATA CU APLICARE CUTANATA

Este de asemenea o metoda eficienta si rapida, utilizata in caz de stres, nervozitate, agitatie, panica, rau de transport, etc.

Se pun cateva picaturi la incheietura mainii (punctul de puls) se freaca incheieturile usor si se inspira profund de 2-3 ori. Se poate repeta de mai multe ori pe zi, daca este nevoie, uleiul esential actioneaza atat pe cale cutanata cat si pe cale respiratorie.

GASTRONOMIE

Majoritatea uleiurilor esentiale pot fi utilizate in bucatarie, insa, unele mai mult decat altele. Folosite la rece sau la cald, 1-2 picaturi de ulei esential confera o savoare rafinata si subtila preparatelor din carne, peste, fructe de mare, marinatelor, salatelor de legume si fructe, deserturilor, bauturilor alcoolice si racoritoare.
Cateva picaturi din diferite uleiuri esentiale adaugate intr-un ulei vegetal, il transforma intr-un savuros ulei aromatic.
1-2 picaturi de ulei esential diluate cu un dispersant ingerabil, adaugate in ceai, infuzii sau intr-o ceasca cu apa fierbinte.

MENAJ

Uleiurile esentiale cu proprietati antimicrobiene, antibacteriene, puternic dezinfectante pot fi adaugate in produsele de intretinere preparate acasa, pentru a spala vasele, a dezinfecta si parfuma suprafetele de lucru din bucatarie, toaleta, cosul de gunoi, podelele, etc.
Parfumarea si dezinfectarea rufelor: se adauga cateva picaturi de ulei esential in caseta de balsam a masinii de spalat.
Alungarea insectelor: se pot prepara spray-uri hidroalcoolice pentru a pulveriza in spatiile unde sunt insecte.
Contra acarienilor: in sacul aspiratorului se pune o discheta imbibata in ulei esential. Se poate prepara un spray hidroalcoolic pentru pulverizarea in si pe zonele infestate.
Contra moliilor se pune in dressing o discheta imbibata in ulei esential.

PRECAUTII GENERALE

  • Pentru uz extern, diluati uleiul esential intr-un ulei vegetal sau intr-o emulsie
  • A nu se aplica uleiul esential pur pe mucoase, in ochi si in jurul ochilor
  • A nu se pulveriza uleiuri esentiale pure in nas sau in urechi
  • In general nu este recomandata utilizarea uleiurilor esentiale in perioada sarcinii si alaptarii
  • In general nu este recomandata folosirea uleiurilor esentiale de catre persoanele cu probleme neurologice sau probleme grave de sanatate
  • In general nu este recomandata utilizarea uleiurilor esentiale pentru copiii sub 3 ani
  • Injectarea uleiurilor esentiale este strict interzisa
  • In caz de alergii respiratorii, evitati inhalarea directa a difuziilor de ulei esential
  • Unele uleiuri esentiale pot fi iritante pentru pielea sensibila. Efectuati un test de toleranta prin aplicarea catorva picaturi pe partea interna a incheieturii cotului. Daca dupa 24 de ore apar iritatii, piscaturi, mancarimi, nu folositi acel ulei esential 
  • Unele uleiuri esentiale sunt fotosensibilizante. Nu va expuneti la soare dupa aplicare, timp de minim 5-6 ore
  • Nu utilizati niciodata un ulei esential la intamplare, daca aveti indoieli sau intrebari, consultati literatura de specialitate sau solicitati consultanta unui specialist

PRECAUTII SPECIALE

Uleiurile esentiale 100% pure si naturale sunt extracte extrem de concentrate intr-o varietate de compusi chimici care pot avea anumite efecte asupra organismului.

Toleranta la uleiuri esentiale depinde de la persoana la persoana. Sunt persoane care suporta foarte bine utilizarea uleiurilor esentiale in concentratii mai mari decat cele general valabile, sau persoane foarte sensibile care nu pot utiliza deloc uleiuri esentiale.

ULEIURI ESENTIALE IRITANTE 

O parte dintre uleiurile esentiale, bogate in fenoli, aldehide terpenice si terpeni pot fi iritante, in special pentru pielea sensibila. Acestea sunt: Ajowan, Bay-Saint-Thomas, Busuioc sacru de India, Scortisoara de China, Cuisoare, Lemongrass, Litsee Citronnee, Oregano compact, Cimbrisor, Cimbru de munte.
Este indicata diluarea intr-un ulei vegetal. In caz de iritatii, piscaturi, inrosirea pielii, nu utilizati amestecul.

ULEIURI ESENTIALE PUTERNICE 
Uleiurile esentiale bogate in cetone sunt interzise femeilor in perioada sarciniii si alaptarii datorita riscului neurotoxic si avortiv, copiilor sub 3 ani, persoanelor epileptice si celor care sufera de tulburari neurologice grave.

Acestea sunt: Coada soricelului, Anason, Cedru de Atlas, Cedru de Himalaya, Chimen, Curcuma, Eucalipt criptone, Eucalipt globulus, Eucalipt mentolat, Isop, Lavanda aspic, Marar, Menta de camp, Menta piperita, Menta verde, Rozmarin camforat, Rozmarin verbenone, Salvia officinalis (a nu se confunda cu Salvia sclarea), Musetel albastru de Maroc.

ULEIURI ESENTIALE FOTOSENSIBILIZANTE 

Sunt uleiuri care contin furocumarines. In general uleiurile esentiale obtinute din citrice sunt fotosensibilizante si sub actiunea soarelui pot provoca diverse reactii cutanate mai mult sau mai putin importante si pot favoriza bronzarea neuniforma sau pigmentarea epidermei.
Acestea sunt: Angelica, Bergamota, Grapefruit, Lamaie, Lamaie verde, Leustean, Mandarina galbena, Mandarina rosie, Portocala, Portocala rosie, Telina, Verbina citronee.
Se evita expunerea la soare pentru un interval de 6 ore, dupa aplicarea unui ulei sau a unui produs care contine aceste uleiuri esentiale.

ULEUIRI ESENTIALE ALERGIZANTE

Unele uleiuri esentiale pot provoca reactii alergice persoanelor sensibile si trebuie efectuat un test de toleranta, cu 24 de ore inaintea utilizarii.

Printre acestea sunt: Coada soricelului, Scortisoara de Ceylan, Scortisoara de China, Chiparos, Melisa, etc.

 Persoanele astmatice sau cu alergii respiratorii trebuie sa evite in general inhalarea uleiurilor esentiale.

UTILIZARE PE CALE ORALA

Este recomandat intotdeauna avizul medicului sau specialistului aromaterapeut, inainte de a utiliza uleiurile esentiale pe cale orala.

Uleiurile esentiale utilizate pe cale orala trebuie diluate in ulei vegetal, miere sau ingerate pe o pastila neutra, un cub de zahar.

Este interzisa administrarea uleiurilor esentiale, pe cale orala, pentru copii mai mici de 7 ani.

TRATAMENTE

Intodeauna consultati medical sau specialistul in aromaterapie in cazul utilizarii de mai lunga durata a uleiurilor esentiale sau in cazul asocierii cu un tratament medicamentos.

IN CAZ DE:

INGERARE ACCIDENTALA 

Se administreaza pe cale orala 3-4 linguri de ulei vegetal. Daca apar simptome digestive sau nervoase, sunt necesare spalaturi stomacale, efectuate in spital. Nu ezitati sa solicitati asistenta medicala imediata.

CONTACT ACCIDENTAL CU OCHII 

In caz de contact accidental cu ochii, se limpezesc ochii cu apa din abundenta si se aplica un ulei vegetal. Daca apar dureri sau jena vizuala, consultati un medic, de preferinta oftalmolog.

PROBLEME CUTANATE, ALERGII

In caz de aparitie a unor simptome alergice, se opreste aplicarea produsului care contine uleiuri esentiale, se aplica un ulei vegetal calmant si se consulta un medic, de preferinta alergolog.

SENZATIE DE ARSURA 

In caz de senzatii de arsura, nu se utilizeaza apa pentru limpezire ci se aplica un ulei vegetal. Se consulta medical in caz de nevoie.

 

 

Bibliografie :
Danièle FESTY – Ma bible des huiles essentielles
Dominique BAUDOUX – Les cahiers pratiques d’aromathérapie selon l’école française – Soins palliatifs
Dominique BAUDOUX - L'aromathérapie - Se soigner par les huiles essentielles
Lydia BOSSON – L’aromathérapie énergétique – Guérir avec l’âme des plantes
Jean-Pierre WILLEM - Les huiles essentielles médecine d'avenir

Informatiile de pe acest site sunt oferite cu titlu informativ si nu pot fi considerate informatii medicale. Proprietatile, recomandarile si modul de utilizare sunt obtinute din surse de referinta si confirmate prin studii si observatii in mediul stiintific insa nu pot angaja sub nicio forma responsabilitatea noastra. Pentru utilizarea in scop medical, va rugam sa consultati un medic specialist.