Cosul meu (gol) 0

GENERALITATI

Ingrijirea corporala si infrumusetarea au reprezentat dintotdeauna o preocupare importanta a fiintei umane, numeroasele descoperiri arheologice fiind marturia acestei preocupari. Extracte de plante sub diferite forme, grasimi, uleiuri, argile, etc, sunt folosite din cele mai vechi timpuri pentru a pastra frumusetea, tineretea si sanatatea pielii si parului.

Ca in orice domeniu, secolul XX a reprezentat si in cosmetica o perioada revolutionara in care, datorita stiintei si tehnologiei dezvoltate intr-un ritm fara precedent, s-a reusit extractia sau fabricarea a numerosi excipienti, activi cosmetici, parfumuri si conservanti de sinteza, considerati "varful de lance" in cosmetica si care permiteau inclusiv, producerea pe scara larga a cosmeticelor ieftine.

Pielea este cel mai mare organ si s-a demonstrat ca are capacitatea de a absorbi 65% din produsele aplicate direct. Astfel cosmeticele penetreaza bariera cutanata si patrund in organism, iar efectele nocive ale ingredientelor de sinteza din cosmeticele conventionale, nu au intarziat sa apara, manifestandu-se atat la nivel cutanat cat si la nivelul intregului organism, unele dintre ele fiind susceptibile de declansarea unor alergii severe, mutatii si dereglari importante in organism, inclusiv provocarea de maladii canceroase.

De exemplu efectele nefaste ale parabenilor au fost demonstrate prin studii realizate in 2004, de Dr. Philippa Darbre de la Universitatea Reading-Anglia. Acestea au stabilit ca utilizarea cosmeticelor care contin parabeni, stau de multe ori la originea cancerului de san. Au fost analizate 20 de tumori canceroase, dintre care 18 tumori contineau fara nici un dubiu, parabeni.

Majoritate nedegradabile si obtinute prin procedee tehnologice poluante, acestea au un efect nefast si de durata asupra mediului inconjurator.

Incepand cu anul 2005, creste ingrijorarea si preocuparea in acelasi timp, fata de poluarea mediului inconjurator. Astfel, la nivel european incep sa se ia masuri. Pe 5 ianuarie 2005, al 7-lea amendament al Directivei CE in ceea ce priveste cosmeticele, interzice utilizarea a 500 de substante clasificate ca fiind periculoase pentru mediu, iar in 11 martie 2005 pentru 26 de substante susceptibile de provocarea alergiilor, se ia decizia ca acestea sa fie clar identificate pe eticheta produselor cosmetice. Este momentul declansarii unor campanii mediatice de mare amploare, care au ca rezultat orientarea catre producerea de cosmetice bio.

Din ce in ce mai informati si atenti la sanatatea lor si a mediului inconjurator, tot mai multi consumatori se orienteaza catre produsele naturale ecologice, inclusiv pentru ingrijirea cosmetica.

Daca in 2005 cosmeticele naturale reprezantau 1% din piata cosmeticelor, in perioada 2010-2012 au atins deja un procent de 10%, pentru perioada 2013-2017, previzionandu-se un procent de 30%. In 2013, la Londra a fost organizat primul salon mondial dedicat in exclusivitate cosmeticelor bio denumit "Organic & natural beauty show"

 

CLASIFICAREA COSMETICELOR

Cosmeticele, indiferent de destinatie, se impart in 3 categorii:

  • cosmetice conventionale
  • cosmetice naturale
  • cosmetice bio

Toate categoriile de cosmetice contin 3 mari grupe de ingrediente:

  • Excipienti: sunt ingredientele de baza ale unui produs cosmetic. Ei sunt de 2 tipuri aposi (faza apoasa) si uleiosi (faza uleioasa). acestia se mixeaza cu ajutorul unui emulsifiant care permite amestecul apei cu uleiul, formand astfel baza produsului cosmetic. In acelasi timp au rolul de a conferi un anumit tip de textura produsului cosmetic, in functie de concentratie si tip de excipient si de a facilita patrunderea activilor cosmetici in epiderma
  • Activi cosmetici sau principii active: sunt substante care confera proprietatile si eficacitatea produsului cosmetic, in functie de destinati acestuia
  • Aditivi: au rolul de a stabiliza, conserva, colora si parfuma produsul cosmetic

COSMETICE CONVENTIONALE

In cosmeticele clasice, majoritatea ingredientelor este inerta, fara valoare si actiune cosmetica, avand rol de trasportor pentru activii cosmetici, definire a texturii, colorare, parfumare si conservare. Atat pentru excipienti, o parte din activii cosmetici cat si pentru aditivi se utilizeaza produse chimice de sinteza, obtinute din petrochimie, foarte ieftine si profitabile. Pe langa faptul ca sunt inactivi din punct de vedere cosmetic si obtinuti prin tehnologii poluante, majoritatea sunt nocivi pentru organism si mediul inconjurator.

  • Excipienti utilizati in cosmeticele conventionale Compusi aposi (faza apoasa): apa, inerta din punct de vedere cosmetic Compusi uleiosi (faza uleioasa): uleiuri minerale derivate din petrochimie (petrol, parafina, vaselina, ulei alb) impiedica absorbtia cutanata a vitaminelor, prezinta riscul asfixierii si uscarii pielii, aparitiei de comedoane, alergii, dermatoze si uleiuri siliconate (dimethicone, cyclopentasiloxane, in general  excipientii care au terminatiile "cone", "conol", siloxane), substante sintetice derivate de siliciu, care desi se comporta bine, confera textura agreabila cosmeticelor, prezinta riscul de asfixiere a pielii, parului si de poluare a mediului. Spre deosebire de uleiurile vegetale folosite in cosmeticele bio, acestia nu sunt absorbiti de piele, formand la suprafata epidermei un film ocluziv ce obstrueaza porii si impiedica procesele metabolice naturale ale pielii
  • Activi cosmetici: naturali, dar nu obligatoriu vegetali (unii dintre acestia fiind obtinuti prin sacrificarea animalelor, ex: acidul hialuronic, elastina, colagen sau prin tehnologii poluante), vitamine si activi sintetici (ex: alantoina sintetica) sau molecule active izolate prin sinteza care nu se regasesc in stare naturala si pe care organismul nu-i recunoaste
  • Aditivi: conservanti de sinteza (phenoxietanol, PEG, PPG, parabeni, etc, coloranti si parfumanti de sinteza toxici pentru organism si mediul inconjurator, susceptibili de a provoca mutatii si tulburari sistemice, inclusiv cancer, alergii, afectiuni cutanate

In ultima perioada se observa insa o tendinta a marilor producatori, de a utiliza mai multe ingrediente naturale. 

COSMETICE NATURALE

Cosmeticele naturale au fost definite in septembrie 2008 de catre Comisia de experti a CE, ca fiind "toate produsele cosmetice care sunt compuse doar din substante de origine naturala (vegetala, animala si minerala), sau amestecuri de substante naturale, obtinute sau tratate in conditii bine definite (metode, fizice, microbiologice, fara a contine nicio substanta de sinteza cu exceptia conservantilor, parfumurilor".

Din substantele de origine minerala nu sunt excluse uleiurile minerale (vaselina, parafina, petrol), iar utilizarea conservantilor si parfumurilor de sinteza nu exclude utilizarea parabenilor si a substantelor parfumante de sinteza.

  • Excipienti utilizati in cosmeticele naturale Compusi aposi (faza apoasa): apa, inerta din punct de vedere cosmetic Compusi uleiosi (faza uleioasa): uleiuri minerale (parafina, vaselina, ulei de petrol) si vegetale, grasimi animale si vegetale, fara limita de concentratii pentru uleiurile minerale sau grasimile animale si fara obligativitatea de a folosi uleiuri si grasimi vegetale. Un produs cosmetic natural care contine insa, maxim 10% uleiuri minerale este considerat ca un produs "Fara uleiuri minerale”. Impactul asupra organismului uman si a mediului inconjurator depinde de concentratia in aceste ingrediente minerale. Pentru cosmeticele naturale nu este obligatorie folosirea de ingrediente obtinute din Agricultura Biologica si certificate Bio.
  • Activi cosmetici: in produsele cosmetice sunt utilizati compusi naturali sub diferite forme, in general cei utilizati in fitoterapie
  • Aditivi: conservanti, inclusiv parabeni, fenoxietanol si parfumanti de sinteza, fara interdictii, altele decat cele general valabile pentru cosmetice

Exista insa pe piata, produse cosmetice naturale care folosesc ingrediente naturale, majoritatea vegetale si chiar certificate bio dar care ca si produs cosmetic in ansamblu, nu este certificat bio din varii motive (neindeplinirea tuturor conditiilor din caietul de sarcini al institutiei de certificare, costurile mari de certificare, etc). Pot fi utilizate produse cosmetice naturale de foarte buna calitate, chiar daca nu sunt certificate, importante sunt citirea etichetei si cunoasterea ingredientelor, pentru a face diferenta intre cele minerale (uleiuri minerale) sau sintetice (conservanti, parfumanti, coloranti si cele naturale) sau solicitarea de informatii cat mai detaliate despre produs.

COSMETICE BIOLOGICE

Cosmeticele Bio se diferentiaza categoric de cosmeticele conventionale, dar este de retinut si faptul ca produsele cosmetice bio sunt absolut obligatoriu naturale, in timp ce produsele cosmetice naturale nu sunt obligatoriu si bio.

In cosmeticele bio, proportia, calitatea si originea compusilor este radical diferita, iar concentratia in activi cosmetici este net superioara in raport cu cosmeticele conventionale sau naturale, deoarece mare parte din aditivii folositi in cosmeticele conventionale sunt interzisi in cosmeticele bio, iar excipientii obligatoriu naturali, de origine vegetala, cu exceptia produselor de stup (miere, laptisor de matca, propolis) a laptelui si derivatelor sale, sunt considerate in egala masura activi cosmetici rezultand un procent intre 95 si 99% ingrediente cu actiune benefica asupra pielii.

Producatorilor le este interzisa utilizarea in cosmeticele bio a substantelor de sinteza, nedegradabile, parfumuri, coloranti si pigmenti de sinteza, conservanti foarte puternici, materiilor prime nereciclabile cum ar fi uleiurile de sinteza sau a ingredientelor ce presupun procedee de fabricatie poluante, sacrificarea animalelor sau testarea pe animale. Dincolo de acestea, industria cosmetica bio promoveaza valorile etice si ecologice, incurajeaza comertul echitabil, salvarea si prezervarea ecosistemelor.

  • Excipienti utilizati in Cosmeticele Bio: Compusi aposi (faza apoasa): ape florale sau ape florale in combinatie cu apa, au o multitudine de proprietati cosmetice si sunt alese in functie de destinatia produsului cosmetic, cel mai adesea sunt obtinute din Agricultura Biologica. Compusi uleiosi (faza uleioasa): uleiuri si unturi exclusiv vegetale, obtinute prin presare la rece si certificate bio intr-o mare proportie, emulsifianti de origine vegetala, ceruri vegetale
  • Activi cosmetici: de origine vegetala obtinuti prin biotehnologie sau prin procedee tehnologice nepoluante si care sa pastreze intacte cat mai multe din principiile active ale plantei, inclusiv uleiurile esentiale pure si naturale. Este permisa utilizarea produselor de stup, lapte si derivatele acestuia (de exemplu pudra de iaurt)
  • Aditivi: conservanti naturali in combinatie cu cei de sinteza, acestia din urma fiind doar cei agreati de institutiile de certificare si care nu reprezinta risc de utilizare, parfumuri naturale obtinute prin diferite metode de extractie sau compusi aromatici de origine naturala (fractii parfumante ale uleiurilor esentiale sau substante parfumante obtinute din materii prime vegetale prin procedee ecologice, fermentatie, hidroliza, etc), care corespund normelor europene si sunt obtinute conform codului IFRA-RIFM (International Fragrance Association - Research Institute for Fragrance Materials). Uleiurile esentiale, dincolo de faptul ca sunt foarte utilizate ca activi cosmetici datorita nenumaratelor proprietati, sunt foarte folositi in cosmeticele bio pentru parfumarea acestora, iar unele dintre acestea cu proprietati puternic antibacteriene, antimicrobiene sunt utilizate inclusiv ca si conservanti. Colorantii sunt de origine vegetala sau minerale naturale

CERTIFICAREA PRODUSELOR COSMETICE

La momentul actual, nu exista reglementari legale in ceea ce priveste cosmeticele bio, acestea sunt certificate de institutii sau asociatii profesionale, corespunzator caietului de sarcini si reglementarilor specifice fiecarei institutii de certificare.

Foarte important de retinut este faptul ca certificarea bio a unui produs cosmetic nu presupune doar utilizarea unui anumit procent de ingrediente obtinute din Agricultura Biologica, certificate bio, ci intregul proces tehnologic, sursele de apa, mediul in care este amplasata unitatea de productie, utilizarea energiei neconventionale, igienizarea ecologica a spatiilor si utilajelor, inclusiv a mijloacelor de transport, etc.

Pentru a proteja mediul inconjurator si pentru a preveni exploatarea necontrolata a resurselor vegetale (taierea necontrolata a padurilor, exploatarea intensiva a unor specii), pentru produsele cosmetice bio se folosesc pe cat posibil materii prime din imediata apropiere sau cat mai locale posibil, din comertul echitabil si durabil, recipientele si ambalajele sunt reciclabile si biodegradabile, iar inscriptionarile se fac direct pe eticheta sau pe ambalaj acolo unde acesta este strict necesar, eliminandu-se utilizarea fiselor de prezentare a produselor.

In concluzie, certificarea bio nu presupune doar utilizarea de materii prime obtinute din Agricultura Biologica, ci inglobeaza o multitudine de parametri pentru a asigura eficienta produsului, sanatatea consumatorului si a mediului inconjurator.

REGULI DE CERTIFICARE

Pentru ca un produs cosmetic sa fie cerificat bio, trebuiesc respectate reglementarile de fabricatie, compozitie si testare impuse de institutiile de certificare prezente actual pe piata.

In functie de institutie, reglementarile si caietele de sarcini pot impune conditii diferite de certificare, mai mult sau mai putin restrictive. De exemplu BDIH sau Ecocert impun un procent minim de ingrediente naturale sau obtinute din Agricultura Biologica, in timp ce AIAB-ICEA incurajeaza utilizarea ingredientelor naturale fara a impune o concentratie minima.

Din punct de vedere al certificarii, ingredientele utilizate in cosmeticele bio se grupeaza in 2 categorii:

INGREDIENTE NECERTIFICABILE:

  • Apa, emulsifianti, tensioactivi
  • Ingredientele de origine minerala: argile, argila ghassoul, mineralele naturale folosite pentru produsele de machiaj

INGREDIENTE CERTIFICABILE:

  • Ingredientele de origine vegetala: uleiuri, unturi vegetale, uleiuri esentiale, ape florale, extracte de plante obtinute prin diferite metode nepoluante
  • Ingrediente de origine animala: lapte, oua si produse de stup

Conform normelor generale ale instititiilor de certificare, un produs este certificat bio daca 95% din totalul ingredientelor sunt de origine naturala (vegetala, animala, minerala) si 95% din totalul ingredientelor vegetalesunt obtinute din Agricultura Biologica.

Deseori se creaza confuzie intre 95% total ingrediente naturale (care reprezinta procentul din totalul compozitiei produsului cosmetic) si 95% total ingrediente vegetale obtinute din Agricultura Biologica (care reprezinta procentul din totalul ingredientelor vegetale). Avand in vedere ca apa, emulsifiantii sau tensioactivi, argilele, mineralele, desi sunt naturale nu sunt certificabile, dar reprezinta un procent important al compozitiei produsului cosmetic (intre 30-70% in functie de tipul produsului), este imposibil ca un produs cosmetic sa contina 95% ingrediente obtinute din Agricultura Biologica. Astfel totalul ingredientor obtinute din Agricultura Biologica raportate la totalul ingredientelor dintr-un produs (nu la cele vegetale) pot sa reprezinte intre 10% si 70%.

In functie de producator, aceste informatii sunt trecute pe eticheta in mod diferit.

Exemplul 1. Se specifica procentul ingredientelor naturale, procentul ingredientelor obtinute din Agricultura Biologica din totalul ingredientelor vegetale, procentul ingredientelor obtinute din Agricultura Biologica din total ingrediente:

  • 95% din totalul ingredientelor (din total formula) sunt de origine naturala
  • 95% din totalul ingredientelor vegetale (doar din  ingredientele vegetale) sunt obtinute din Agricultura Bio 
  • 20% din totalul ingredientelor (din total formula) sunt obtinute din Agricultura Biologica

Exemplu 2. Se specifica doar procentul ingredientelor naturale din total formula si procentul ingredientelor obtinute din Agricultura Biologica din total formula.

  • 95% din totalul ingredientelor (din total formula) sunt de origine naturala
  • 20% din totalul ingredientelor (din total formula) sunt obtinute din Agricultura Biologica

Exceptie fac produsele care sunt formulate exclusiv pe baza de unturi, uleiuri vegetale, uleiuri esentiale (acestea sunt certificabile) si fara conservanti, cu conditia ca producatorul sa indeplineasca si celelalte conditii de certificare.

INSTITUTII DE CERTIFICARE

Cele mai importante institutii de certificare (in ordine alfabetica, fara nicio alta ierarhizare) sunt:

REGLEMENTARI GENERAL VALABILE PENTRU CERTIFICAREA COSMETICELOR BIO:

  • cel putin 95% din totalul ingredientelor sa fie naturale sau de origine naturala
  • cel putin 95% din totalul ingredientelor vegetale sa fie obtinute din Agricultura Biologica pentru certificarea BIO
  • cel putin 50% din totalul ingredientelor vegetale sa fie obtinute din Agricultura Biologica pentru certificarea ECO
  • este interzisa folosirea colorantilor, pigmentilor, parfumurilor de sinteza
  • este interzisa folosirea uleiurilor minerale obtinute din petrochimie si a siliconilor
  • sunt interzise procedeele periculoase pentru mediu cum ar fi iradiere, etoxilarea
  • este interzisa utilizarea materiilor prime modificate genetic
  • este interzisa testarea pe animale
  • este interzisa utilizarea materiilor prime de origine animala, cu exceptia laptelui si produselor de stup
  • este obligatoriu controlul trasabilitatii incepand de la materia prima pana la produsul finit
  • diferenta de maxim 5% a ingredientelor de sinteza autorizate (in principal conservanti)  sa cuprinda exclusiv ingredientele precizate in lista de produse de sinteza autorizata de institutia de certificare

Chiar daca eficienta cosmeticelor bio nu este imediata si nu promite efecte miraculoase peste noapte, anumite procese la nivel cutanat avand nevoie de timp (spre deosebire de cosmeticele conventionale unde efectele pot fi imediate, dar nu reale si de durata, cauzand de cele mai multe ori dependenta de produs), concentratia ridicata in principii active naturale cu proprietati complexe, asigura un efect real si de durata.

In general, este necesar un anumit timp mai lung sau mai scurt, pentru ca pielea si parul sa se detoxifice de substantele de sinteza pentru a putea absorbi ingredientele si a reactiona la proprietatile din cosmeticele bio.

Pentru parfumarea cosmeticelor bio se folosesc in general uleiuri esentiale sau fractii ale acestora  iar receptorii olfactivi deja obisnuiti cu parfumurile de sinteza, trebuie sa-si reaminteasca si sa se obisnuiasca din nou cu parfumurile naturale.

Nu rare sunt cazurile in care dupa trecerea impactului initial, un pic surprinzator cateodata si obisnuirea cu parfumurile naturale, sa nu se mai poata reveni sau suporta parfumurile de sinteza.